2019. október 24., csütörtök

Windows Live... Az Örök Messenger...

Sziasztok!

Ma technikai rovatunkban a méltán népszerű Windows Live Messenger (MSN) programról fogok egy kis visszatekintőt készíteni.
Na de, hogy is jött fel ez a téma? Hát egész egyszerűen úgy, hogy van egy munkafolyamatom amihez össze kellett raknom egy 2009-es Core 2 Duo platformra építkező gépet Windows XP rendszerrel. Vissza a múltba. És ahogy 100%-ra frissítem az XP SP3-at a bejelentkezésnél fogad is az MSN főképernyője. Természetesen a szervereket már 2013-ban lekapcsolták, de a program halhatatlan egy 3 fél által módosított verzióval. Korábban a méltán népszerű Trillian alkalmazás volt még egy jó alternatíva.
Ha te emlékszel ezekre az alkalmazásokra, akkor a jó generáció vagy!
A Windows Live Messenger végleg 2013-ban szűnt meg amikor már javában tombolt a facebook és az utolsó 16.4-es verzióval már a facebook, myspace, linkedin ismerősöket is integrálni lehetett a platformba. Nagyon sokat változott a program de talán ez volt a legsikeresebb verzió amiben már a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettek. WLM 2012 (16.4) már kizárólag Win Vista/7/8/10 beta verziókat támogatott. A képen látható is, hogy milyen furcsa a win 10 alatt még ezt a programot látni.
Nagyon sokat használtam én is, rengeteg boldog percet okozott főleg úgy, hogy Windows Mobile op. rendszerrel rendelkező telefonon is ugyanúgy útközben is tudtam használni. (Motorola MPx200 és MPx220 WM 5.0 majd később Motorola Q9h WM6.0 és 6.1) Nagyon jó volt. Ebben az időben debütáltak a PDA-k is. A HP gyártotta iPAQ és a Mitac MiO. Ekkor indúlt el a GPS láz és a navigáció is. Sokkal jobb volt mikor MSN-en csevegtünk, videóztunk vagy küldtünk fájlt.
A képen a legfrissebb 2012-es főverzió 16.4-es változata látható. Kimondottan az utolsó működő kiadást szerettem volna bemutatni.
Itt még nem voltak like-ok meg semmi ilyen hülyeség. Személy szerint a kedvencem az állapot üzenet megosztás volt, valamint a különböző állapotok. Lehettél elfoglalt, távol, offline is és akkor is megkaptad az üzenetet, ha offline voltál. A legkedvencebb kiegészítőm a Winamp-ban hallgatott zene megosztása állapotüzenetben plugin volt. Nagyon sokat használtam az emotikonok mellett.
Régi szép idők! Régi téli esték, éjszakák amikor nem volt más és nem is vágytunk másra.
Szinte az összes mobil platformon és hardveren elérhető alkalmazást végül 2013 májusában végleg megszüntették. R.I.P. MSN!

Nincsenek megjegyzések: