2013. március 17., vasárnap

Meg mindig 46000-én áram nélkül...

Szabolcsban a villanyszerelők szombat délután 16 óráig újabb négyezer fogyasztónál kapcsolták vissza az áramot - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. Egyházi Nikoletta elmondta, hogy már majdnem ötven órája dolgoznak a hibaelhárítók, de a megyében még mindig 46 ezer fogyasztónál nincs áram.

A Dunántúlról hetven villanyszerelőt irányítottak át Szabolcsba, és a szakemberek szombat este és éjszaka is folytatják a munkát. Nap közben helikopter, honvédségi lánctalpas járművek és katasztrófavédelmi terepjárók is segítették és segítik a továbbiakban is a munkálatok elvégzését. A hibahelyeket nagyon nehéz megközelíteni, mert a vastag hótakaró alatt kiengeett a föld, emiatt gyakran elakadnak a járművek.

Egyházi Nikoletta elmondása alapján a következő órákban tovább javulhat a helyzet Szabolcsban, a javítási munkálatok elvégzése után újabb fogyasztói helyekre tudják majd visszakapcsolni az áramot. A szerelők azonnal visszakapcsolják az áramot, amint egy-egy transzformátorállomás környékén elvégzik a munkát. Azok a körzetek kapnak elsőbbséget, amelyekhez sokan kapcsolódnak.

Az üzemzavar végleges elhárítása azonban áthúzódhat akár a következő napokra is, mert körülbelül 5000 kilométer hosszú hálózaton okozott károkat a vezetékekre lerakódott jég és hó, a viharos erejű szél és a kidőlt fák. A felmérések szerint több mint kétszáz vezetékszakadás, kétszáz oszloptörés történt, és nyolcszáznál is több szigeteléstörést állapítottak meg a hálózaton. Körülbelül 30 kilométer hosszú vezetékrészt teljesen át kell építeni.

Az E.ON Zrt. igyekszik segíteni azoknak az embereknek, akik az áramszolgáltatás hiánya miatt nem tudják fűteni lakásaikat. Az önkormányzatok által kijelölt melegedőhelyeket igénybe vevőket a cég élelemmel és itallal látja el.

Nincsenek megjegyzések: