2008. február 12., kedd

Mobil Újdonságok 2008 2. negyedévére...







Azt hiszem 2008 a csajok éve lesz a mobilkommunikáció terén. Rengeteg dizájnos újdonságot mutattak be a nagyközönségnek. Kezdjük is a sort a legokosabb mobillal a mezőnyben.

Samsung i640v Kízárólag a Vodafone-nál lehet majd kapni ezt a modelt ezért sajnos csak Live! szoftverrel elérhető. Tudása alapján igazi okostelefonról van szó a legújabb Windows Mobile 6.0 operációs rendszerrel. Teljes Qwerty billentyűzet amit a Samsung a szokásos Slider megoldással oldotta meg, így nem ment a méret rovására. Adatátvitelt illetően teljes a kép. Van GPRS/EDGE/3G de még a HSDPA 3.6 sem hiányozhat. Egyedül a Wlant hiányoltuk a teszt alatt. Multimédia terén Windows Media Player 10.3 at találhatunk gyárilag valamint 2megapixeles kamera került hátúlra és vga előre. A videótelefonálás lehetősége is megvan ezálltal. A készülék microSD kártyával akár 8GB-ig is bővíthető. Érdekes megoldás a Live!-os Windows menü. Igazából semmi komoly hibát nem fedeztem fel benne csak picit szűkíti le a lehetőségeket, de szerencsére a téma és színséma is módosítható benne. A készülék az U700ról örökölte az iPod feeling jog gyűrűt ami megkönnyíti a vezérlést illetve érintőpanelt alkalmaz. Egyenlőre kizárólag a Vodafonenál kapható.

Motorola U9 Jó sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a motorola felfrissítse a nálunk nem nagy sikereket elért kavicsmobilját ami mára már teljesen a dizájnra építkezik. Ennek megfelelő a technikai tudása is. A kornak megfelelő QVGA 320x240 pixeles kijelző belül és szines OLED külső kijelző amivel nem spóroltak a tervezők. Multimédia terén 2megapixeles kamera, mp3 lejátszó, microSD bővíthetőség, képszerkesztés és 176x128pixeles videóalkotás áll. Sajnos adatkommunikáció terén elég szegényes a kínálat. Ugyan kapunk 2.0 Bluetooth-t A2DP-vel de a 3Gről és a gyors internetelérésről le kell mondanunk. Marag a jó öreg GPRS/EDGE kombináció. A belső memória 22MB lett illetve megkapta az új motorola szoftvert a készülék nagy örömünkre. Így van benne IM messenger, Email kliens, Opera 8.50 böngésző is. Viszont sajnos az FM rádió kimaradt ezuttal. A Gyári csomag rejt azonban stereo headsetet és adatkábelt is.

Nokia 7900 Crystal Prism A finnek úgy gondolták ideje picit feldobni a Prism sorozat erősebb tagját. Így született meg egy rettentő dizájnos és okos készülék. A dizájn teljes mértékben avantgard irányzatot követ és nagyon jó az anyagminősége illetve a kezelhetősége is. A készülék szoftveres lelke a legújabb S40 3rd edition. Rendkívűl gyors és testreszabható. Imádjuk ezért ezt a platformot. Tartalmaz Yahoo Go klienst, emailt, aktív készenlét, adóvevő, illetve kedvencek menüt is és teljes mértékben átrendezhető a menü illetve a menümegjelenítés is. A készülék látványvilága lenyűgöző sötétben. 49féle pulzáló fényhatás/szín közül választhatunk valamint ritmikus hívásjelzés, pulzáló rezgés, és speciális animált kijelzővédő és háttér is elérhető a készülékben. Megfigyelhetünk egy pink rombuszépítő világot is átsuhanni a kijelzőn. A navigációs gomb közepét pedig egy ultracsillogó pink strasszkő vette át. Elképesztő látványos. Továbbá videócsengőhangok és üzenetfelolvasó is található a készülékben. Multimédiaterén sem szégyenkezhet a készülék. Van 2megapixeles kamera vakuval, zenelejátszó, MP4 videórögzítő és lejátszó, FM rádió. A kijelző egy ultrafényes OLED technikájú 16millió színű 320x240 pixeles modell. Kristálytiszta éles a megjelenítés. Adatkommunikáció terén van GPRS/EDGE 3G kompatibilitás, ráadásúl a készülék 4normás. Beépített memóriája 1GB ami azonban nem bővíthető.

SonyEricsson W760i A svédek is nagyon beleerősítenek a felső kategóriában. Az S500/W580i leváltására született meg a W760i elég komoly képességekkel. Immáron beépített GPS vevő is található a készülékben telepített Wayfinder és Google Maps szoftverrel. Mindent tud amit egy jó walkman modelltől elvárhatunk 2008ban. Van 3G és HSDPA a gyors internethez, Stereo surround beépített hangszorók, 3.2megapixeles DE autofocus nélküli kamera, mozgásérzékelő amivel mozgatva vezérelhetjük a készüléket illetve a kijelző tájolását valamint 1GB M2 kártyát is mellékel a gyártó a spéci jack átalakítós headseten kívűl. A készülék 320x240 pixeles 262000színű kijelzőt kapott. 4normás + 3normás 3G + EDGE + HSDPA Ellátták a legújabb Walkman szoftverrel ami blogolást is tud valamint podcast, album art, id3 is elérhető. A készülék Netfront böngészővel rendelkezik.

SonyEricsson W980i A nagytestvér Walkman készüléket próbálják korszerűsíteni ezzel a modellel kisebb és szétnyitható formában. Maradt a 8GB belső memória illetve a 3.2 megapixeles auto focusos kamera. Viszont szebb lett és nem Symbian op rendszer van benne. Kikerült a 3G támogatás is sajnos.

Nincsenek megjegyzések: