2011. június 12., vasárnap

Technikai Rovat. Az Apple TV 2 Bemutatása...


Sokakat izgat, hogy miért zengek ódákat az Apple TV 2 készülékről amikor azt amit valójában tud szinte a pár 1000-ft os usb lejátszó is megteszi. Nos most kifejtem bővebben, hogy miért is forradalmi az apple megoldása ismét. Elöszőr is nézzük a hardver adottságait. A készülék lelke az ARM alapú Apple A4 1ghz-es chip ami ugyanaz mint az iPhone 4/iPod Touch 4/iPad 1 lelkét is adja. A készülékben semmi felesleges nincs és a végletekig egyszerű. Mindössze egy 220v-os tápcsatlakozó, HDMI kimenet, Optikai digitális kimenet és egy RJ45 UTP csatlakozó található rajta. A készülék vezeték nélküli kommunikációja a beépített AirPort egységben testesül meg ami WIFI b/g/n kompatibilis és dual band-es ami annyit tesz, hogy 2.4 és 5 ghz-es hálózatokon is üzemel. Szoftveresen a készüléket az Apple iOS rendszere hajtja annak is a 4.1-es verziója ami ma már a 4.3.3-ra frissíthető. A készülékhez egy rendkívűl vékony alumínium távirányitó is jár aminek kezelése egy az egyben ugyanaz amivel az apple forradalmat indított a 90-es években az iPod Classicon is. ClickWheel és alatta egy MENU és Play/Pause gomb. Ez a szerkezet ami egyébként a tenyérben is elfér 99 usa dollárba kerül ami megközelítőleg 20.000 ft.

De nézzük mire is jó a kütyü. Alapállapotban az Apple arra találta ki az eszközt, hogy az iTunes store-ból megvásárolt tartalmakat bármilyen TV-n le tudjuk játszani közvetlenül vagy egy másik számítógépen lévő iTunes könyvtárból streamelve. Ezen kívűl a szoftver tartalmaz néhány online szolgáltatást is, mint a YouTube elérés, Netflix, NBA online, Internet rádióadók, Home sharing, MobileMe hozzáférés, valamint a komplett iTunes áruház. Ha egy átlag ember megnézi, elgondolkodik, hogy mire is jó ez ennyi pénzért nekem amikor USA-n kívűl semmilyen tartalom nem is érhető el hozzá?? Lássuk akkor, hogy mi szükséges az összes funkció kihasználásához:

Maga a készülék: Apple TV 2

Lehetőség szerint a 4.2.1-en alapuló 4.1.1-es iOS verzió

Nagysebességű minimum 30mbps-os internet elérés

N-es wifi router vagy Apple Airport Extreme illetve Time Capsule

mac, pc vagy nas meghajtó

Jailbreak 4.2.1-hez vagy Jailbreakelt Custom Firmware (Greanp0ison, Redsn0w, Pwnage Tool)

ATV Flash Black Beta 5 program

microUSB kábel

Hálózati és szoftverfejlesztői illetve SSH ismeretek, terminal ismeretek

Ha minden feltétel adott akkor készen is állhatunk az Apple TV jailbreak-elésére amivel lényegesen felturbózhatjuk a készüléket és komplett media centerré varázsolhatjuk. Ehhez használhatunk Jailbreak alkalmazást de a legjobb ha már egy előre jailbreakelt custom firmware-t teszünk fel a készülékre. Ha az iTunes végzett a felrakással, csatlakoztassuk az eszközt a tv-hez illetve az internetes hálózathoz. Ha ezzel kész vagyunk máris láthatjuk a főmenüt, ahol újdonságként a nitoTV alkalmazása látható. Ez tartalmazza a Cydia installert és néhány alapfunkciót. Ha feltettük az ATV Flash Black B5-öt is akkor a készülék a következő funkciókkal bővül: Internet böngészés, Last.FM, Bármilyen furmátumot lejátszó XBMC médiaközpont, Plex kliens, Időjárás widget, és egy saját installer illetve frissítés letiltó funkció.

Nemsokára működés közben is bemutatom a készüléket egy videó kiséretében.

Nincsenek megjegyzések: